La ce ne uităm: ediția coreeană – Iulie 2021

După o absență de trei luni (nici meritată, nici nemeritată, doar întâmplată) mă întorc cu ce mai mișună pe micile ecrane sud-coreene. Spre surpriza celor care sunt obișnuiți cu un calendar bogat de conținut mediatic în timpul verii, la coreeni nu prea merge această treabă, probabil fiindcă anul școlar oricum nu e similar și cine merge în concediu vara oricum n-are chef să chiombească ochiu-n ecran săptămânal. Așa că de data asta oferta e slăbuță (și va mai rămâne așa până în toamnă) dar ceva-ceva tot găsim de urmărit. 

You are my spring (reg. Jung Ji Hyun) – melodramă, romance (16 ep., 60 min./ep., lansare 5 iul.)

tvN

În mod tradițional în Coreea de Sud nu prea se practica amestecătură de genuri când venea vorba de televiziune, deși probabil publicul internațional e familiarizat cu cinematografia în care abundă acest mish-mash tematic. Dar lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani iar acest serial este încă un Q.E.D. de pus pe listă, o melodramă încurcată într-un thriller pseudo-polițist cu tonuri de romanță. Ea și el și încă o ea și încă un el locuiesc în același bloc în care are loc o crimă, însă acest who dunnit este doar un pretext, miza poveștii este analiza personajelor – unul din ei e psihiatru, ca să înțelegeți ce (și cine) se „caută”. 

Potențial actoricesc avem, Seo Hyun-jin e mereu cel puțin interesantă de urmărit (o puteți vedea în decentul Another Miss Oh pe Netflix) însă scenarista n-are un palmares foarte bogat sau fericit (mediocrul Bubblegum e opera ei de debut). 

⅕ înțelegere culturală: perfect inteligibil din ce am văzut până acum. 

The Witch’s Diner (reg. So Jae-hyun) – fantasy, dramă (8 ep, 60 min/ep, lansare 16 iul.)

Tving

Asta e noua ofertă a unei platforme locale de streaming numită Tving, care a început de ceva vreme să producă și creații proprii. Ecranizare a romanului omonim publicat în 2016, The Witch’s Diner îmi amintește de Mystic Pop-Up Bar, o îmbinare între elemente fantastice peste o poveste de tip slice-of life. Bref, avem una bucată femeie care are un restaurant care nu merge bine până când în cale îi iese o vrăjitoare care îi propune un nou model de business: felurile de mâncare vin pentru doritori cu cele mai aprige dorințe ale lor dacă sunt dispuși să plătească cu propriul suflet. 

Cea mai atractivă parte a acestui proiect este indiscutabil distribuția, în frunte cu Song Ji-hyo în rolul vrăjitoarei titulare, pe care tot poporul coreean o iubește de la A frozen flower (2008) încoace, însă chiar și actorii care au guest role sunt aleși pe sprânceană. 

⅗ înțelegere culturală: elemente din folklorul tradițional o să apară însă pare că vor fi integrate explicații despre relevanța lor în firul narativ. 

Kingdom: Ashin of the North (reg. Kim Sung-Hoon) – horror (1 episod, lansare 23 iul.)

Netflix

Acest episod special din serialul Kingdom a fost așteptat din momentul în care Jun Ji-hyun și-a ițit figura pasager în sezonul 2, căci era clar că n-o chemi pe Jolie a Coreii de Sud doar pentru 3 secunde pe ecran. Considerat un sidequel (adică o poveste adiacentă firului narativ principal), Ashin of the North nu doar că va răspunde întrebării cine e acest personaj misterios, dar și de unde a apărut sursa molimei zombificatoare. Musai văzut sezoanele anterioare (despre care am scris aici) dacă vreți să înțelegeți de ce a catadicsit o actriță atât de scumpă la vedere să accepte un rol într-o producție adiacentă. 

⅘ înțelegere culturală: Kingdom e un material dens, atât istoric cât și cultural. Figura ficțională a zombie-ului vă va ajuta să puneți niște lucruri în context dar recomand și o scurtă citire despre perioada istorică.