La ce ne uităm: ediția coreeană – Martie 2021

Ce frumos, e martie din nou. În pandemie. Ce contează, industria televizată sud-coreeană duduie hotărâtă mai departe, cu aproximativ 10 producții lansate lunar. Din acest motiv de acum încolo mă voi chinui să revin cu rubrica asta lunar, fiindcă materialul este foarte bogat – din care voi extrage doar bunătățile. Ia să vedem cu ce ne începem primăvara!

Mouse (reg. Choi Joon-Bae) – thriller (16 ep, 60 min/ep, lansare 3 mar)

tvN

Deși a fost comparat cu Mindhunters al lui Fincher (din perspectivă procedurală probabil), Mouse pe hârtie îmi suna a Minority Report – fără Samantha Morton în baltă și nici estetică scifi. Bref, avem una bucată polițist începător (Lee Seung-gi, pe care îl puteți vedea în Vagabond) care dă de un psihopat și ajunge așa să investigheze ce exact duce la existența unui asemenea „monstru” și dacă poate fi oprit înainte să ucidă. Nu preconizez ceva ce n-ați mai văzut până acum, dar thrillere coreene sunt destul de solide, iar ăsta are un scenarist în spate cu niște panache (Choi Ran, autoarea lui Black și Gods Gift – 14 days) și un actor principal care și atunci când nu are mare material la dispoziție e plăcut de văzut pe ecran.

⅖ înțelegere culturală: N-am observat nimic extrem de complex, dar procedurile și comportamentele polițienești s-ar putea să fie mai greu de înțeles (stați liniștiți, pentru coreeni ACAB e mereu și perpetuu, deci nu vă mirați dacă portretizarea nu e cea mai prietenoasă). 

Joseon Exorcist (reg. Shin Kyung-Soo) – epocă, thriller (16 ep, 60 min/ep, lansare 22 mar)

SBS

Block-buster-ul acestui sezon este indiscutabil acest serial, care sigur ar trebui să-i mulțumească lui Kingdom că există. La începuturile regatului Joseon regele (Kam Woo-Sung, rara avis și neapărat de văzut în Alone in love) are o problemă serioasă: spirite au început să posede cetățenii, transformați în morți vii care vor să-ți sugă la propriu sângele, iar răzmerița riscă să distrugă fundația politică. Se mai adaugă la poveste doi prinți, unul (Jang Dong-Yoon, recent în Search) șoricel de bibliotecă neinteresat de ițele puterii, altul (Park Sung-Hoon, recent în Memorials) speriat de bomba succesiuni și pus pe rele metafizice și intriga e gata. Dacă nu vă atrage valoarea producției (care aparent este una dintre cele mai mari din istoria postului) palmaresul celor implicați poate vă interesează: regizorul mai are pe listă Tree with deep roots și Six flying dragons iar scenarista Park Kye-Ok e în categoria grea, ultimul succes pe listă fiind Mr. Queen.

⅘ înțelegere culturală: Am bunghit niște referințe ortodoxe pe acolo (cu tot cu un preot caucazian) dar în mare parte vom avea folklor tipic zonei și intrigi de palat, așa că unele lucruri o să fie necunoscute pentru cei care n-au mai văzut până acum o dramă de epocă. 

Navillera (reg. Han Dong-hwa) – dramă (16 ep, 60 min/ep, lansare 22 mar)

tvN

Nu mai poți învârti o ciungă fără să dai de Song Kang, noul idol coreean (pe care îl veți recunoaște din Sweet Home) întors într-o nouă ecranizare a unei benzi desenate. Navillera e un feel-good cum numai în peninsulă găsești, despre un septuagenar care se hotărăște că a venit momentul să învețe să danseze și un tânăr balerin, respins de propria familie pentru ocupația deloc masculină, care îl va lua sub aripa lui. Banda desenată este disponibilă online sub numele Like a butterfly, dacă doriți să aflați mai multe despre materialul sursă. Recomand pentru tipul de subiect greu de găsit în ultima vreme în serialele din zonă: examinări de norme societale, că sunt ele de gen sau de vârstă. 

⅗ înțelegere culturală: O să vă loviți de niște dogme confucianiste aici dar ele au oglindire și în societatea noastră, deci relativ ușor inteligibil. 

Oh My Ladylord (reg. Hyun Sol-ip, Oh Da-young) – comedie romantică (16 ep, 60 min/ep, lansare 24 mar)

MBC

O comedie romantică meta, în care eroul (Lee Min-ki, recent în The lies within) este scriitor de thrillere iar eroina (Nana, recent în Memorials) actriță care joacă doar în comedii romantice, singurul lucru pe care îl au cei doi în comun este că locuiesc împreună. Clișeul „conviețuirea forțată duce la poveste de dragoste” e un clasic pentru televiziunea sud-coreeană (vezi și celebrul Full House, drama care l-a ridicat pe Rain la rang de superstar local), însă am speranțe că Oh My Ladylord îi va da suflu nou, principial fiindcă scenaristul a lucrat și la Soulmate, unul din serialele mele coreene preferate. Un alt motiv de încredere este echipa de regizoare, ceva mai rar întâlnit în televiziunea locală, iar Hyun Sol-ip are deja o lucrare precedentă bună, mini-seria You drive me crazy

⅗ înțelegere culturală: Pregătiți-vă pentru multe dume la adresa industriei, similar cu ce am văzut în Be Melodramatic (pe care îl recomand călduros).