La ce ne uităm: ediția coreeană – Ian/Feb 2021

Din cauza ultimului val de infectări în peninsulă foarte multe dintre serialele care erau în pre-producție sunt acum ori pe stand-by, ori așteaptă noi reglementări în ce privește filmările, deci foarte multe nu au date oficiale de lansare, doar potențial slot în programul televiziunilor. O să adaug dățile în articol odată ce ele sunt anunțate și am mai multe detalii despre contextul cultural, fiindcă la multe dintre ele nu avem nici foarte multe informații în afară de sinopsis.


Lovestruck in the city (reg. Park Shin-woo) – comedie romantică (12 ep., 50 min./ep. lansare 22.12.2020 local, internațional Netflix feb.)

Netflix

Coproducție Kakao TV (post web korean) și Netflix, Lovestruck in the city este o comedie romantică despre viețile amoroase a trei cupluri în diverse ipostaze ale relației, cu ițe complicate și deconspirate pe parcursul desfășurării acțiunii. Serialul folosește o formulă utilizată și în Hello, my twenties (recomand!): firul narativ este completat de testimoniale ale personajelor, rama poveștii dată de ideea că toți sunt implicați într-un documentar pentru care sunt invervievați. 

Fără constrângerile tipice pentru o producție tv locală serialul deja a făcut vâlvă cu scenele de sex, grafice pentru standardele televiziunilor sud-coreene (nu vă ambalați prea tare, avem doar ceva mișcări sub o păturică înainte de fade to black), mai ales că distribuția este formată din niște grei ai comediilor romantice de micul ecran: Ji Chang-wook (Suspicious Partner) și Kim Ji-won (Fight for my way) în rolurile principale. 

⅕ înțelegere culturală: Complet inteligibil, chiar spre supărarea publicului internațional, căruia aparent nu i se pare destul de „coreean”, orice o fi însemnând asta.

She would never know (reg. Lee Dong-yoon) – romance (16 ep., 60 min/ep., lansare 18 ian.)

JTBC

Începem anul cu tradiționalul noona romance (noona este termenul folosit de bărbați pentru femei mai în vârstă de care sunt apropiați), de data asta la birou, sub forma acestei ecranizări a unui roman publicat în 2017. Ea este o specialistă de marketing într-o companie de cosmetice, el e colegul mai tânăr care e răzbit de cât de competentă și devreme acasă e ea, doar că, dramă, ea e într-o relație. Ce noroc însă, cu unul care o înșeală. Hijinks ensue. 

Potențialul de eroare e mare aici, actorii fiind încă la primele roluri (Ro-woon este un fost idol, cu un rol principal anterior în care era mai mult mut în Extraordinary you) și scenarista la debut, însă merită o vizionare măcar pentru o degustarea genului. 

⅗ înțelegere culturală: mai curând pentru ce înseamna cultura muncii la birou și care e contextul unei astfel de relații va fi puțin greu de înțeles pentru cei care nu sunt familiarizați cu normele sud-coreene.

Love scene number (reg. Kim Hyung-min) – dramă (8 ep., 60 min./ep., lansare 1 feb.)

MBC

Prima dramă omnibus din acest an, Love scene number este povestea a patru femei în diverse ipostaze ale vieții, la vârste „de răscruce”: o studentă la psihologie, o învățătoare la școala primară, o asistentă la facultate și o creatoare de mobilă. Prezentat ca un portret psihologic a femeii de astăzi în Coreea de Sud, serialul mi-a atras atenția printr-un punct din sinopsis care probabil va încânta pe toată lumea care s-a săturat de celebrele triunghiuri amoroase – una dintre femei e într-o relație poliamoroasă. Rămâne de văzut cât curaj au avut creatorii în a atinge acest subiect.

? înțelegere culturală (tbc)

Sisyphus: The Myth (reg. Jin Hyeok) – acțiune, sf (16 ep., 60 min./ep., lansare 10 feb.)

JTBC

Un proiect care e în chinurile facerii de vreo patru ani, Sisyphus a sărit de la un post la altul, după varii conflicte între scenariști și echipa de producție, dar pare că tot răul e spre bine. Supranumit (doar de mine, dar poate lansez un trend) genderbent Terminator, sf-ul este povestea unui Steve Jobs coreean și a unei agente venite dintr-un viitor în care peninsula a devenit fieful mafioților și grupărilor paramilitare ca să îi salveze pielicica geniului tehnic, fiindcă doar așa poate schimba și propriul viitor. Regizorul este un „greu” al producțiilor tv (cu un palmares care include City Hunter și Painter of the wind) iar distribuția e de vârf: în rolurile principale Cho Seung-Woo (pe care îl puteți vedea în Stranger) și Park Shin-hye (cele mai recente filme sunt #Alive și Call), care vă va încânta, după cum veți observa din trailer, prin bătutul fasolelor tuturor. 

⅕ înțelegere culturală: free for all, din ce am văzut până acum dedesubturile locale absentează.

River where the moon rises (reg. Yun Sang-ho) – istoric, romance (16 ep., 60 min./ep., lansare 15 feb.)

KBS2

În ultimii ani poveștile plasate în orice altă perioadă de epocă în afară de cea a regatului Joseon au fost rara avis prin tv-ul local, deci și doar ca noutate acest serial, bazat pe legenda lui On-dal, notată prima oară în Istoria celor trei regate (1145), e de pus pe listă. 

Acțiunea are loc în timpul regatului Goguryeo (37 î.Hr – 668 d.Hr), în care o tânără prințesă se visează rege și On-da,l un tânăr simplu, din popor, se visează mai puțin sărac și luptător la curtea regală. Legenda originală se termină în tragedie (eroică de altfel), deci miros un potențial de dramă care poate egala Scarlet heart: Moon lovers aici (în care incidental îl veți vedea pe actorul din rolul principal).

⅘ înțelegere culturală: Recomand citirea legendei înainte, pentru a avea măcar o vagă idee care e referința principală. Însă va fi destul de complex de urmărit pentru cineva care nu are o înțelegere minimă despre perioada celor trei regate în peninsulă.

Beyond evil (reg. Sim Na-yeon) – thriller (16 ep., 60 min./ep., lansare 19 feb.)

JTBC

Memories of murder (2003) bântuie în continuare televiziunile sud-coreene iar acest serial e încă o dovadă a fenomenului. Capodopera lui Bong Joon-ho, inspirată de o serie de crime din anii 80, despre doi detectivi, un școlit venit de la oraș și ageamiul agresiv de țară, care încearcă să rezolve cazul, e repetată de când a apărut în diverse formule. Beyond evil are la prima impresie același sinopsis, cu diferența că acțiunea e plasată în prezent. Dar fiindcă nu știm încă foarte multe despre producție mă bazez pe reputația și palmaresul celor din spatele ecranului ca să o recomand: scenarista s-a lansat cu Old miss diary (2004 serialul, 2006 filmul, care e o mică bijuterie) iar regizoarea are deja trei producții bune executate pentru postul de televiziune pe care va fi difuzat și acest serial. 

? înțelegere culturală (tbc)