Vol 2. de curiozități cinematografice: Harvey Weinstein și oamenii care l-au tratat așa cum merită

Nu cred că mai trebuie să vă spun de ce îl urâm pe Harvey Weinstein aici. Însă la cât rău și suferință a provocat în lunga istorie de producător și distribuitor, mereu au existat situații în care cineva l-a pus frumușel la locul lui. Acestea sunt câteva dintre ele, sper să vă facă și vouă ziua un pic mai frumoasă.

💩 În 1996 Disney a bătut palma cu Studio Ghibli pentru a distribui în America palmaresul cinematografic de până atunci prin subsidiarul Miramax. Weinstein, șef pe ogor la Miramax, era deja cunoscut în industrie pentru faptul că făcea pe editor neplătit, tăind filme fără să știe oamenii care le-au făcut. Prima producție la start era Mononoke hime (Princess Mononoke), cu o lungime de 135 minute, așa că producătorul lui Miyazaki s-a dedat la un mic gest de avertizare pentru omul cu făcălețul: Weinstein a primit cadou o katana originală cu mesajul „fără tăieturi” atașat. Aparent asta l-a înfuriat atât de tare încât l-a amenințat pe Steve Alpert, unul dintre directorii Ghibli în acel moment, că dacă nu ajunge Mononoke la 90 de minute nu va mai lucra vreodată în industrie. Weinstein, această pustulă umană, s-a agitat degeaba. Contractul între Disney și Ghibli stipula din start că Miyazaki avea drept de final cut asupra filmelor, motiv pentru care și acum Miyazaki mai mustăcește despre cum l-a învins pe Weinstein. Pentru noi toți, maestre!

💩 Harvey Scissorhands lovește din nou (nu, nu i-am dat eu această poreclă, nu o merită)! Poate vă mai amintiți de primul film cu distribuție internațională a lui Bong Joon-ho, Snowpiercer. În 2012 Miramax a cumpărat drepturile de distribuție în State și așa a început un calvar pentru Bong, care trebuia constant să se certe pe ce mai voia să taie Weinstein, ceea ce era un șoc pentru regizor, care nu mai avusese până atunci epifanii de tip „hotărăsc alții pentru mine ce-i în filmul meu”. În disperare de cauză, singura soluție a fost să-l mintă pe editorul de ghenă, care era chiar foarte mândru de varianta lui. Totul s-a oprit la o scenă anume, în care un paznic folosește secționarea unui pește pentru a-i intimida pe rebeli, care lui Weinstein i se părea complet nepotrivită, el voia mai mult Chris Evans și acțiune, fiindcă e un ageamiu trist care crede că metaforă e un fel de mâncare. Așa că Bong i-a turnat verzi și uscate despre cum taică-su e pescar și asta e un omagiu pentru el. Dacă ar fi zis ceva de maică-sa probabil Weinstein, această piatră de pisoar, l-ar fi scuipat, dar apelul la patriahat a funcționat și scena a fost salvată. S-a răzbunat mai târziu Weinstein când versiunea lui Bong a funcționat mai bine la public la proiecțiile de test și nu a lăsat Snowpiercer să aibă distribuție în toate cinematografele. Bong însă este acum primul om dintr-o țară nevorbitoare nativ de engleză cu un Oscar pentru cel mai bun film și Weinstein e o gaură neagră, deci istoric am câștigat cu toții. 

💩 În 1997 Guillermo del Toro lucra la primul film pe piața americană, Mimic. Ghinionul lui a fost că a lucrat cu un gândac veritabil, Miramax producând filmul. Del Toro, care oricum trecuse printr-o dramă personală recent, și-a vărsat oful la James Cameron, care îi propusese Miramax în primul rând. Așa că în 1998, la Oscaruri, James Cameron mai avea puțin și făcea laț în jurul gâtlejului lui Weinstein chiar cu statueta câștigată în timpul ceremoniei. Regizorul își amintește că l-a luat la refec pentru ce i-a făcut lui del Toro, după ce Weinstein a venit să se gudure puțin și să-l felicite pentru succesul filmului său „Titanic”. Ca un adevărat diplomat și producător de vază a sărit de cur în sus când și-a luat papară. Se pare că singurul motiv pentru care nu i-a fost spartă figura a fost că echipele de producție de la Oscar au venit să le spună că nu e cușer să te faci de râs în timp ce cânta muzicuța de prezentare. Dar să ne bucurăm că măcar odată Weinstein a fost ciomăgit cu o statuetă. 

Vă invit să vizualizați un Harvey Weinstein după gratii ca să simțiți și mai dihai bucuria acestor lovituri la gioalele unuia dintre cei mai abjecți oameni, care a distrus vieți și cariere doar ca să-și ridice un imperiu de rahat. Să îi fie ultimii ani de viață neliniștiți. 

Surse:

Studio Ghibli Refused to Cut ‘Princess Mononoke’ After Vicious Harvey Weinstein Threat

Bong Joon Ho Duped Harvey Weinstein With a Hilarious Lie to Save ‘Snowpiercer’ Scene

James Cameron reveals he nearly hit Harvey Weinstein with his Titanic Oscar