#blacklivesmatter

Sau cum să nu fii ignorant

Ai deschis televizorul și ai văzut că sunt proteste în Statele Unite. Înainte să te apuci să îți pui mâinile-n cap și să zici că sunt inconștienți fiindcă bântuie Covidul (adevărat, dar și brutalitatea unui sistem represiv te omoară, precum se poate vedea), că sunt niște huligani (așa au fost numiți și revoluționarii noștri din 89) și că orice protest e invalid dacă se lasă cu violențe (am luat prea mult lacrimogen la viața mea stând ca oșteanul nemișcat în frig/căldură ca să îți dau dreptate) mai bine pui mâna pe niște materiale despre subiect. 

Nu, n-o să te ajute aici nici The Help, nici Green Book, nici Pe aripile vântului (da, îl mai poți vedea, nu te-a legat la ochi poliția PC), fiindcă pur și simplu perspectiva este limitată la cea a unei persoane americane albe. Cu riscul de a părea că bagatelizez (dar folosesc orice metaforă pot), dacă te-a supărat vreodată că lumea asociază România doar cu Dracula, atunci poate înțelegi de ce e important ca fiecare să-și poată spună propria istorie.

În acest sens am făcut această mică listă de cărți și filme ușor accesibile local care te vor ajuta să ai o perspectivă (mai) informată asupra momentului actual, dar și asupra contextului său istoric. Această listă este doar un început minuscul, nu un final exhaustiv.

thursdayban-1

13th (Netflix)

Documentarul pornește de la semnarea celui de-al 13-lea amendament al Constituției americane, ratificat după încheierea războiului civil, prin care se interzicea sclavia. Însă activiști și academicieni explică de ce acest amendament nu a însemnat deloc încheierea rasismului sistemic în Statele Unite.

icc82ntre_lume_scca6i_mine_cover_0

Între lume și mine, de Ta-Nehisi Coates (Black Button Books) 

Într-o serie de eseuri structurate sub forma unor scrisori adresate propriului fiu, Coates vorbește despre ce înseamnă rasa și perspectiva ei structurală în propria sa istorie, dar de asemenea încearcă să-și ghideze propriul băiat într-o lume care s-ar putea să-l vadă ca pe un pericol. 

jharrelcrop.

When they see us (Netflix)

Bazat pe cazul real al băieților de culoare numiți „cei cinci din Central Park”, care au fost condamnați și judecați ca adulți pentru violul unei femei albe fără ca procurorii să aibă dovezi concrete împotriva lor, doar o opinie publică ostilă. Unii dintre ei au petrecut până la 12 ani în penitenciare de maximă siguranță, find exonerați după apariția testării ADN.

va20veni20focul

Va veni focul, de James Baldwin (Black Button Books)

James Baldwin este vocea literară a mișcării civile din Statele Unite, iar această serie de eseuri, mărturii și scrisori adresate tuturor cititorilor despre nedreptățile rasiale pe care le-a suferit autorul de-a lungul vieții sale este o lectură esențială pe subiect.

90158490-1

Ura cu care lovesti, de Angie Thomas (Trei)

Un roman de ficțiune bazat pe mișcarea #blacklivesmatter din 2014 despre o adolescentă prinsă între două lumi: cea a școlii afluente pe care o frecventează, unde este o minoritate rasială, și cartierul ei considerat mărginaș, în care un prieten din copilărie devine victima violenței polițienești.

culoarea-purpurie-cover_mobil

Culoarea purpurie, de Alice Walker (Art)

Un Bildungsroman despre o femei de culoare născută în sudul american al începutului de sec. XX și brutalitatea la care este supusă, dar și o sagă de familie despre trauma inter-generațională și puterea incredibilă de care este nevoie pentru a supraviețui unui astfel de trecut.

screenshot-2020-04-10-at-13.15.06-scaled-1

The Innocence Files (Netflix)

Proiectul Innocence este format din avocați care se ocupă pro bono de cazuri de condamnări pe care le consideră injuste, iar în acest documentar poți urmări mai multe despre opt dintre ele.

 

PS 1: Există zeci de cărți pe care aș vrea să vi le recomand, dar ele sunt doar în engleză. Precum puteți vedea, traducerile în română sunt puține și rare. 

PS 2: Situația și contextul din SUA nu se aplică la situația din România și situația populației rome. Asta nu înseamnă că nu sunt la același nivel de gravitate, dar e bine să nu amestecăm oalele și să ne documentăm mereu pe subiectul în cauză.